Biegać boso po trawie, po rosie.
Mrużyć oczy pod niebem.
Przykładać ucho do ziemi.
Słuchać. Symfonii traw.
Wstrzymywać oddech w zachwycie.
Odurzyć się zapachem do szaleństwa.
Do dna.
Chcę.
Chodż ze mną.
Nie ma to jak wolny dzień w środku tygodnia. Słoneczny dzień . W miejskim parku, na zielonej trawie rozkładam koc i nie spieszę się nigdzie. Liczę chmury i ptaki.
Propozycja na dziś to lekki obiad , do którego przygotowania nie potrzeba wiele czasu, by nie przerywać zbytnio słodkiego lenistwa.
Kurczak curry w sosie z porów z kuskus
4 uda z kurczaka
2 pory
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka curry
3 łyżeczki skrobii kukurydzianej (lub mąki) do zagęszczenia sosu.
sól
1 szklanka rosołu warzywnego.
garść koperku
Udka umyć, obrać ze skóry i włożyć do garnka. Zalać rosołem , wsypać curry. Gotować około pół godziny aż mięso będzie miękkie, nastepnie wyjąć z wywaru i odstawić. W tym samym czasie na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną cebulę, czosnek i por. Całość dodać do wywaru i gotowąć na małym ogniu około 10 minut. Doprawić solą. Sos można zagęscić dodając skrobii kukurydzianej . Na konću włożyć wcześniej ugotowane mięso i wsypać koperek. Kuskus ugotowć na parze podawać z mięsem.
też lubię takie wolne w środku tygodnia ;)
OdpowiedzUsuńcurry pychota. a cały wpis taki, że można głęboko oddetchnąć, mar
OdpowiedzUsuńDzieki kobietki,poprawilyscie mi humor.
OdpowiedzUsuńJest 7 rano a ja juz po 2 godzinach stania w korchach,bo odwozilam moje kochanie do pracy. To miasto zabija.Pozdrawiam.
Uwielbiam curry!!i chodzenie po rosie też uwielbiam:))
OdpowiedzUsuńCiesze sie i dzieki za wizyte.Pozdrawiam.:)
OdpowiedzUsuń