czwartek, 24 maja 2012

I nazwałeś mnie łąką..

Biegać boso po trawie, po rosie.
 Mrużyć oczy pod niebem.
 Przykładać ucho do ziemi. 
Słuchać. Symfonii traw.
 Wstrzymywać oddech w zachwycie.
 Odurzyć się zapachem do szaleństwa.
 Do dna.
 Chcę. 
Chodż ze mną.



Nie ma to jak wolny dzień w środku tygodnia. Słoneczny dzień . W miejskim parku, na zielonej trawie rozkładam koc i nie spieszę się nigdzie. Liczę chmury i ptaki.
Propozycja na dziś to lekki obiad , do którego przygotowania nie potrzeba wiele czasu, by nie przerywać zbytnio słodkiego lenistwa.

 Kurczak curry w sosie z porów z  kuskus

4 uda z kurczaka
2 pory
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka curry
3 łyżeczki skrobii kukurydzianej (lub mąki) do zagęszczenia sosu.
sól
1 szklanka rosołu warzywnego. 
garść koperku
Udka umyć, obrać ze skóry i włożyć do garnka. Zalać rosołem , wsypać curry. Gotować około pół godziny aż mięso będzie miękkie, nastepnie wyjąć z wywaru i odstawić. W tym samym czasie na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną cebulę, czosnek i por. Całość dodać do wywaru i gotowąć na małym ogniu około 10 minut. Doprawić solą. Sos można zagęscić dodając skrobii kukurydzianej . Na konću włożyć wcześniej ugotowane mięso i wsypać koperek. Kuskus ugotowć na parze podawać z mięsem.






5 komentarzy:

  1. też lubię takie wolne w środku tygodnia ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. curry pychota. a cały wpis taki, że można głęboko oddetchnąć, mar

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzieki kobietki,poprawilyscie mi humor.
    Jest 7 rano a ja juz po 2 godzinach stania w korchach,bo odwozilam moje kochanie do pracy. To miasto zabija.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam curry!!i chodzenie po rosie też uwielbiam:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Ciesze sie i dzieki za wizyte.Pozdrawiam.:)

    OdpowiedzUsuń