Kanafeh or Kunafah to tradycyjny arabski deser. Pierwszy raz jadłam go przygotowany przez mojego znajomego Egipcjanina. Smak jest niepowtarzalny, a to za sprawą wody różanej , której dodaje się do syropu by polać nim upieczoną kunafę.
Najważniejsze jest jednak ciasto. Kunafę przygotowuje się ze specjalnego ciasta Kataifi. Jest to nic innego jak ciasto filo w formie cieniutkich nitek.
Najważniejsze jest jednak ciasto. Kunafę przygotowuje się ze specjalnego ciasta Kataifi. Jest to nic innego jak ciasto filo w formie cieniutkich nitek.
Składniki
450g ciasta kataifi
450g serka riccotta
1 szklanka startej na tarce mozarelli
350 g masła
1/4 szklanki cukru
Syrop
1 łyżka wody różanej
1 szklanka cukru
1/2 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
Zamrożone ciasto wrzucamy do blendera i rozdrabniamy na kawałki wielkości ziaren ryżu. Ja miałam razmrożone ciasto więc poprostu porwałam je na kawałeczki rękami. A przy tym Jasiek miał mnóstwo zabawy...Masło roztapiamy , usuwamy białą pianę i studzimy. Ciasto wrzucamy do miski i polewmy masłem, mieszamy ręką by całe masło rozprowadzić dobrze w cieście.
W drugiej misce wyrabiamy sery z cukrem. Połowę ciasta wykladamy na blasze i dobrze przyciskamy do krawędzi, na nie kładziemy ser i przykrywamy ciastem. Pieczemy 30 - 40 minut w temperaturze 170 stopni.
Z wody, cukru i soku cytrynowego i wody rózanej przygotowujemy syrop. Gotując wszystkie składniki na wolnym ogniu i cały czas mieszając aż zacznie gęstnieć. Trzeba uważać by syrop sie nie przypalił.
Słodkie niteczki, ale nie podjęłabym się ich zrobienia ;)
OdpowiedzUsuńTak cudne te niteczki ,ale żeby tak "tkać" jedna o drugiej a nie,nie,nie :)
OdpowiedzUsuńwpadłam z rewizytą i ach, moje ulubione arabskie klimaty :), zwłaszcza słodycze :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wizytę :), a co do słodyczy to chodzą za mna małe ,kruche ciasteczka mamoul tylko nie mam kiedy wybrac się na arabską dzielnicę po drewniane foremki.pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń