Tatra pomarańczowa z morelami
przepis Komarki z cudnego everycakeyoubake.blogspot.com
Odkąd znalazłam ten przepis, nie dawał mi spokoju i nie zawiaodłam się. Tarta jest boska! Jedyna modyfikację jaką wprowadziłam to dodanie suszonych moreli, które to uwielbiam na równi z pomarańczami.
Spód
250 g mąki
125 g masła
szczypta soli
1 jajko
3 łyżki cukru
skórka otarta z pomarańczy
Nadzienie
2 garści suszonych moreli
puszka mleka skondensowanego słodzonego
1/2 szklanki serka mascarpone
1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
sok wyciśnięty z połówki cytryny
5 żółtek
skórka otarta z 2 pomarańczy
1/4 szklanki bitej śmietany
Sładniki na ciasto szybko zagnieść i zostawić w do schłodzenia w lodówce na godzinę. Następnie wylepić nim formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem). Podpiec ciasto przez okolo 10 min w temperaturze 200 stopni. Morele zagotować w wodzie, zostawić na kilka minut by napęczniały, odcedzić i ostudzić. Żółtka zmiksować z mlekiem kondensowanym. Następnie dodać serek mascarpone, sok z pomarańczy i cytryny i wszystko wymieszać. Na końcu delikatnie połaczyć z ubitą śmietaną. Na podpieczony spód wyłożyć morele a na to wylać pomarańczową masę. Piec okolo 25 minut.
Spód
250 g mąki
125 g masła
szczypta soli
1 jajko
3 łyżki cukru
skórka otarta z pomarańczy
Nadzienie
2 garści suszonych moreli
puszka mleka skondensowanego słodzonego
1/2 szklanki serka mascarpone
1/2 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy
sok wyciśnięty z połówki cytryny
5 żółtek
skórka otarta z 2 pomarańczy
1/4 szklanki bitej śmietany
Sładniki na ciasto szybko zagnieść i zostawić w do schłodzenia w lodówce na godzinę. Następnie wylepić nim formę do tarty (najlepiej z wyjmowanym dnem). Podpiec ciasto przez okolo 10 min w temperaturze 200 stopni. Morele zagotować w wodzie, zostawić na kilka minut by napęczniały, odcedzić i ostudzić. Żółtka zmiksować z mlekiem kondensowanym. Następnie dodać serek mascarpone, sok z pomarańczy i cytryny i wszystko wymieszać. Na końcu delikatnie połaczyć z ubitą śmietaną. Na podpieczony spód wyłożyć morele a na to wylać pomarańczową masę. Piec okolo 25 minut.
Mus - dżem z pomarańczy
Cudownie aromatyczny z delikatną prawie nie wyczuwalną nutką goryczy. Wielką zaletą jest to,że bardzo mało w nim cukru.Wspaniały do ciast, naleśników i do jedzenia łyżką prosto ze słoika :)
Składniki
10 pomarańczy
1 szklanka cukru
sok z wyciśniętej cytryny
Pomarańcze umyć i wyszorować szczoteczką.Następnie obrać ze skórki i pokroić na cienkie plasterki, potem kolejno na pół i ćwierć plasterki. Pomarańczową, wierzchnią skórkę obrać i wrzucić do garnka o grubym dnie wraz z pomarańczami. Dodać cukier i sok z cytryny.Gotować na małym ogniu mieszając około 30 minut. Potem zdjąć z ognia i pozostawić do wystudzenia (mozna do następnego dnia). Następnie zmiksować w blenderze. Mus przelać do garnka i pogotować jeszcze trochę aż zgęstnieje.
o boze! ja to musze zrobic!
OdpowiedzUsuńSmacznego ! ja dziś wciągnełam pól sloika jestem straszna...:)
OdpowiedzUsuń