czwartek, 10 maja 2012

Pukasz w moje okno z wdziękiem letniej burzy






Deszczowy, mglisty maj... Tkwię w mej kuchni  i grzeję się przy piecu jak kot. Patrzę jak zmieniają się drzewa...

Obiad treściwy jakby to ktoś powiedział  "konkretny"!
 Proponuję pikantny gulasz wołowy z kaszą gryczaną, duszoną kapustę chińską z czosnkiem i marchewkowe babeczki. Zatwierdzone przez rodzinę.  Działam!

Gulasz wołowy z  paryczkami chilli


500g mięsa wołowego
2 duże cebule
3 papryczki chilli
2 ząbki czosnku
oliwa 
sól
liść laurowy
ziele angielskie
śmietana
Mięso umyć i pokroić . Na patelni przesmażyc na łyżce oliwy czosnek i pokrojoną w piórka cebulę. 
Zdjąć cebulę z patelni, dodać łyżkę oliwy i chwilę smażyć mięso, a następnie przełożyć je do wyższego garnka, zalać wodą, dodać ziele angielskie i listek laurowy i gotować na niewielkim ogniu  około 40 minut , co jakiś czas mieszając. Papryczki pokroić i dodać do mięsa i gotować kolejne 15 minut. Nastęnie dodac przygotowaną wcześniej cebulę i czosnek. Pogotować jeszcze chwilę , doprawić do smaku i zabielić śmietaną. Ja gulasz podawałam z kaszą gryczaną.



Duszona kapusta chisńka (bok choy)


 8 małych kapustek
2 ząbki czosnku
oliwa
sól
pieprz
 Warzywa umyć, osuszyć i przeciąć na pól. Na patelni rozgrać oliwę i wrzucić pocięty na plasterki czosnek. Smażyć chwilę następnie wrzucić kapustę i dusić 3-5 minut, nie za długo by nadal była chrupiąca.




Babeczki marchewkowe

Jest to przepis na najprostsze ciasto marchewkowe. Moje ulubione. Dziś upiekłam je w formie babeczek.    


3 szklanki startej drobno na tarce marchewki
2 szklanki mąki
1 1/2 szklanki oleju roślinnego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szklanka cukru
4 jajka
szczypta soli
2 łyżeczki przyprawy do piernika
orzechy włoskie do dekoracji ( ja miałam tym razem pekan )
W jednej misce zmiksować jajka, cukier, olej. W drugiej misce połączyć mąkę, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i sól. Następnie wszystkie produkty połączyć razem, dodać marchewkę i wymieszać. Piec w temp. 180 stopni ok.30 minut ( do suchego patyczka :)

Krem z serka Philadelfia

125g serka Philadelfia
100g masła
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
Wszystkie składniki zmiksować na gładką masę. Jeżeli ktoś lubi bardzo słodkie można dodać więcej cukru.














2 komentarze:

  1. Zaglądanie do Ciebie w porze obiadowej wiążę się z ryzykiem nagłego i bolesnego napadu głodu :>
    Smakowicie i pięknie deszczowo ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Deszcz kocham i jak pieknie deszczowo .Dzięki za wizytę.

    OdpowiedzUsuń