Wreszcie upragniony wolny dzień.
Zwykły placek ze śliwkami pod pochmurnym niebem.
Świat zostawiony za drzwiami.
Tego mi trzeba.
Kiedy nadchodzi czas śliwek i pożółkłej trawy zawsze tęsknię za domem. Z dzieciństwa. Kiedy świat był duży i pełen zapachów. Siędzę na kamiennych schodkach, jeszcze nagrzanych od słońca i jem śliwki. Ciemne i pełne cierpkiego,słodkiego soku. Lato odchodzi za horyzont. Żegna się ze mną ostatnią zmęczoną zielenią drzew.
Ciasto ze śliwkami na oleju
5 jajek
3/4 szklanki cukru
0,5 szkl. oleju
1,5 szkl. maki luksusowej
1łyżeczka proszku do pieczenia
śliwki węgierki
cukier cynamonowy
Zmiksowac całe jaja z cukrem, dodać olej i miksować, na koniec dodać mąkę z proszkiem i wszystko razem dobrze zmiksować. Formę wysmarować tłuszczem lub wylożyc papierem do pieczenia, wylać ciasto i na ciescie ulozyc owoce posypać cukrem cynamonowym. Piec około godziny w uprzednio nagrzanym piekarniku.
Bardzo ciekawie powiązałaś śliwki z końcem lata,
OdpowiedzUsuńciasto wygląda pysznie z pewnością wypróbuję .
Pozdrawiam Serdecznie Ilona
Jaki tam zwykły! Niezwykły.Każdy taki wypiek jest jak czary. U Ciebie magia jest:)
OdpowiedzUsuńno to ja lecę po śliwki:)
OdpowiedzUsuńzdjęcia c u d n e :)
:*
Taki niby zwykły placek jest najlepszy :-)
OdpowiedzUsuńśliwki i cynamon hmmm
OdpowiedzUsuńzgrałyśmy się ze śliwkami, ja mam do Twojego placka powidła ;)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcia, a ciasto-smak domu i dzieciństwa
OdpowiedzUsuńżycie & podróże
gotowanie
ciasto wyrośnięte cudnie, a śliwki w trawie przepiękne ;)
OdpowiedzUsuńJaki puszysty i wyrośniety!
OdpowiedzUsuńNo i jest zdjęcie tej niesamowitej łapki małej:)
Wykorzystam Twój przepis z przyjemnością, ostatnio dużo ciast robię, bo dużo owoców do przerabiania i dużo w rodzinie urodzin, imienin, rocznic - będzie jak znalazł!
Tak ta łapka jest wszędzie gdzie nie spojrzę...:)
Usuńpozdrawiam !
Witam Cię! ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam na mojego bloga po odbiór wyróżnienia : Blog Awards
Gorąco pozdrawiam i ściskam Ilona :))
Ilona!'bardzo serdecznie dziękuję!
OdpowiedzUsuńJestem bardzo zaskoczona i szczęsliwa:)
uwielbiam ciasto ze śliwkami, Twoje ciasto różni się trochę od mojego przepisu, chyba wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDzięki za przepis. Mam śliwki. działam :)
OdpowiedzUsuń