mieszkam na cienistej łące
pod brzozą
co szepce mi melancholie o świcie...
Jajecznica na zielonych szparagach
jajka , szparagi , parmezan , oliwa z oliwek ,sól ,pieprz
w ilościach według uznania :)
Szparagi umyć, odciąc końce i ulożyć na blaszce do pieczenia. Polać oliwą z oliwek , delikatnie przyprawić , posypać startym serem i piec w temp.175 stopni ok.15 min.Usmażyć jajecznicę, podawać na szparagach.
Zupa krem ze szparagów
2 pęczki szparagów
2 duże cebule
2 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz
kieliszek bialego wina
50ml śmietany do zabielenia
4 ziemniaki
ząbek czosnku
starty parmezan do posypania
Szparagi myjemy, odcinamy stwardniałe końce i główki (końce wyrzucamy, głowki zostawiamy ) następnie kroimy. Do garnka wlewamy bulion i gdy się zagotuje wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki i szparagi. Czosnek i cebulkę dusimy na łyżce oliwy na patelni następnie dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilę i doprawiamy solą, pieprzem, wlewamy białe wino i zabielamy śmietaną. Gdy zupa wystygnie miksujemy na krem.Główki szparagów blanszujemy (wrzucamy do wrzątku,na minutę następnie odcedzamy i wrzucamy do miseczki z lodowatą wodą) podajemy z zupą. Moje główki szparagów znikneły w tajemniczych okolicznościach zanim zdążyłam zrobić fotki.Póżniej usłyszałam - "chodzi ci o tę sałatkę co zrobiłaś?".Tak dokładnie o "sałatkę" i tu sałatka nabiera zupełnie innego znaczenia:)Smacznego!
Bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńSezon na szparagi właśnie się otwiera, cieszę się!
Dziękuję za wizytę,toż to zaszczyt dla mnie nie mały:)
OdpowiedzUsuń