Otaczam sie fioletem. Patrzę na kruchość kwiatu. W nim siła by się rodzić. Piąć.
Oglądam dzień, pod świało podnosząc kamień. Fioletową jego żrenicę.
Powietrze drży od gorąca. Leniwie sączy się czas...
Sernik z sera ricotta z orzechami włoskimi
Spód
1/2 szklanki mąki
1/4 szklanki pokrojonego w kosteczkę masła
1/2 szklanki orzechów włoskich
1 łyżka cukru
szczypta soli
Orzechy, mąkę ,masło, sól, cukier zmiksować razem do uzyskania ciasta. Wyłożyć nim formę do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Piec 10 minut w temp.180 stopni, następnie wystudzić.
Ser
400 g serka ricotta
1/2 szklanki cukru
250 g serka kremowego Philadelphia
1/4 szklanki miodu
4 jajka
3 łyżki mąki ziemiaczanej
cukier waniliowy
2 garście orzechów włoskich
3 łyżki miodu
Ser ricotta wrzucić do miksera i delikatnie wyrabiać dodając powoli serek Philadelphia i cukier. Następnie stopniowo dodawać po jednym jaku, miód i mąkę ziemiaczaną. Miksować, aż wszystkie składniki się połączą. Masę serową wylać na podpieczony spód. Formę z sernikiem owinąć od spodu folią aluminiową i umieścić w większej blasze wypełnionej wodą. Piec w temperaturze 170 stopni około 1 godziny. Miód rozpuścić na patelni, dorzucić orzechy i wymieszać szybko. Następnie wyłożyc na wierzch sernika. Wystudzić i schłodzić w lodówce .
Piękny kamień
OdpowiedzUsuńSernika z ricotty nie próbowałam,jakoś ten serek w mojej kuchni nie zagościł.Jak smakuje w serniku?
Sernik z ricotty też znam od niedawna. Jest delikatny i lżejszy nieco od naszego tradycyjnego sernika, który uwielbiam! Dobry deser polecam. Jednak uważam,ze nasze polskie serniki na wiejskim twarogu są najlepsze :)
Usuńpiękny kamień, a sernik mmmmm :)
OdpowiedzUsuńDzięki Viki:) Kamien przywiozłam sobie lata temu z...Zakopanego:)
UsuńTen kamień wygląda trochę jak muszla, trochę jak macica - jest taki mięciutki i pulsujący, ma w sobie tyle życia. przepiękny.
OdpowiedzUsuńDorho Kochana, ilekroć do Ciebie przybywam, tylekroć odnajduję coś dobrego. Dziś ten kamień i sernik. Tak lubię tu być.
Ja też dziś zrobiłam sernik, smak był dobry, niestety całość wygląda raczej jak pulpa - ale rodzinie smakował. I to się liczy na ten moment, póki co słaby ze mnie cukiernik.
Mar, nie wiem co napisać...
UsuńNie s.podziewałam sie,az tak pieknych słow.Jestes niesamowita.Uwielbiam cie czytać.High class. Wyzsza póła. U mnie prosto i dlatego dziekuję.Bardzo..
Buziaki!
no to teraz mi się zrobiło głupio:)
UsuńNo a ja jutro hummus robię, spojrzałam u Ciebie czy nie ma jakiegoś przepisu, ale nie znalazłam. Jakbyś miała jakąś sugestię - to śmiało! Chętnie skorzystam, będę robiła po raz pierwszy. :)
Przepiękne zdjęcia!:)
OdpowiedzUsuńA co do sernika - musi być pyszny.
Nie zrobię jednak takiego. Ani też innego. Przynajmniej na razie.
Nie jem bowiem słodyczy. I to nie z powodu diety, lecz w intencji. Czyjejś.
:)
Aniu kochana -piekna jesteś!
OdpowiedzUsuńi dziękuję!
Tu jak zawsze coś pysznie wyglądającego- dziś te niezwykłe kamienie i słodki sernik! Uściski!
OdpowiedzUsuńUsciski Roma! dziękuję:)
Usuńapetyczne zmysłowe lato!
OdpowiedzUsuńBlog o życiu & podróżach
Blog o gotowaniu
:)Lato, lato cieszmy się!
Usuńpozdrawiam!
jestem, Kochana.
Usuńniezbyt mi wesoło. życie.
jak zwykle pięknie Tutaj.
kisses
x
oj to życie...
Usuńdobrze,ze jesteś:)
bużka!
słuchajcie jak łukasz coś mówi to znaczy ,ze to ja (się zapomniałam przelogować ) Buziaki :0
OdpowiedzUsuńdorho alias łukasz!:):):)
Usuńobojnak :)
OdpowiedzUsuń