poniedziałek, 16 kwietnia 2012

na Żółto...






Ajerkoniak


12 żółtek
1 1/2 szklanki cukru
2 szklanki przegotowanego ,wystudzonego mleka
cukier waniliowy
2 szklanki spirytusu
Żółtka z cukrem ubić na puch. Zagotować mleko z cukrem waniliowym i wystudzić. Powoli dolewać mleko do żołtek cały czas miksując. Następnie delikatnie dolewać spirytus.




Ciasto cytrynowe na kwaśnej śmietanie
z przepisu Doroty z mojewypieki.blox.pl :)


1 1/2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
4 jajka
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek soku z cytryny
skórka otarta z 3 cytryn
6 łyżek rozpuszczonego i schłodzonego masła
Lukier
sok z połówki cytryny
pół szklanki cukru pudru


Mąkę, cukier i proszek do pieczenia wymieszać, dodać to tego lekko ubite jaja. W oddzielnym naczyniu wymieszać śmietanę, masło,sok i skórkę z cytryny.Połączyć wszystkie sładniki.Przelać do formy i piec w temperaturze 175 stopni ok 40 minut.















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz