poniedziałek, 9 kwietnia 2012

sztukmistrz z Lublina


Wiliamsburg gdzie czas schował  sie w cieniu . Jasze  chodzi po linie , połyka ognie i miecze.
Potykam się o  ulotność. Szukam zapachow i dzwięków...

Zawsze kiedy odwiedzam Wiliamsburg - jedną z dzielnic Brooklynu i to tę cześć zamieszkałą przez chasydzkich Żydów wracam pamiecią do książek Isaaka B.Singera, które kiedys przeczytałam.
 Lubię tu być. Niespiesznie snuć się ulicami i podgladać ten świat trwający niezmiennie na przekór czasowi...


Śledz w miodzie

300 g śledzi
4 duże cebule
1-2 łyżki miodu
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżka octu
Cebulkę pokroić w pół talarki i dusić na patelni kilka minut az zmięknie. Dodać miód i koncentrat, a na końcu ocet. Śledzie wymoczyć , osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki. Ja tym razem użyłam śledzików w oleju. Olej zlałam, a śledzie delikatnie osuszylam ręcznikiem papierowym. Następnie ukladać w naczyniu warstwę cebulki potem śledzi do wyczerpania skladników.Przechowywać w lodówce.






Tradycyjny śledz z cebulką w oleju


200g śledzi
2 duze cebule
listek laurowy
ziele angielkie
pieprz
olej
Cebulę drobno pokroić. Śledzie wymoczyć , osuszyć i pokroić. Przekladać warstwami . Dodać przyprawy, a na końcu zalać olejem. Ja przygotowyję śledziki w słoiczkach. Zakręcam i przechowuję w lodówce.




Chałka
500g mąki
25g drożdży śweżych lub 7g drożdży w proszku
50g cukru
szczypta soli
2 jaja
szklanka ciepłego mleka lub śmietanki
cukier waniliowy lub rodzynki wedle uznania
białko lub jajko roztrzepane do posmarowania
Mąke przesiać do miski i wymieszać z suszonymi drożdżami lub zrobić zaczyn drożdżowy .Drożdże wymieszać z łyżką cukru, 3 łyżkami mąki i zalać cieplym mlekiem. Odstawic od wyrośnięcia na kilka minut. Do mąki dodać , resztę cukru, sól, jajka ,(wanilię, rodzynki),  mleko i zaczyn drozdżowy. Wyrobic ciasto aż bedzie "odchodzic" od ręki i pozostawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi swoją objętość ponownie krótko wyrobić i formować chałeczkę.


Piec około 30  minut w temperaturze 350 stopni.




* fotografie zrobione by Dorho Brooklyn,NY 03/2012

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz