wtorek, 24 kwietnia 2012

Buch ! jak zielono...

              



                 mieszkam na cienistej łące 
                 pod brzozą
                 co szepce mi melancholie o świcie...






Jajecznica na zielonych szparagach
                
       jajka , szparagi , parmezan , oliwa z oliwek ,sól ,pieprz 
w ilościach według uznania :)
Szparagi umyć, odciąc końce i ulożyć na blaszce do pieczenia. Polać oliwą z oliwek , delikatnie przyprawić , posypać startym  serem i piec w temp.175 stopni ok.15 min.Usmażyć jajecznicę, podawać na szparagach.



Zupa krem ze szparagów

2 pęczki szparagów
2 duże cebule
2 szklanki bulionu warzywnego
sól, pieprz
kieliszek bialego wina
50ml śmietany do zabielenia
4 ziemniaki
ząbek czosnku
starty parmezan do posypania


Szparagi myjemy, odcinamy stwardniałe końce i główki (końce wyrzucamy, głowki zostawiamy ) następnie kroimy. Do garnka wlewamy bulion i gdy się zagotuje wrzucamy do niego pokrojone ziemniaki i szparagi. Czosnek i cebulkę dusimy na łyżce oliwy na patelni następnie dodajemy do zupy. Gotujemy jeszcze chwilę i doprawiamy solą, pieprzem, wlewamy białe wino i zabielamy śmietaną. Gdy zupa wystygnie miksujemy na krem.Główki szparagów blanszujemy (wrzucamy do wrzątku,na minutę następnie odcedzamy i wrzucamy do miseczki z lodowatą wodą) podajemy z zupą. Moje główki szparagów znikneły w tajemniczych okolicznościach zanim zdążyłam zrobić fotki.Póżniej usłyszałam - "chodzi ci o tę sałatkę co zrobiłaś?".Tak dokładnie o "sałatkę" i tu sałatka nabiera zupełnie innego znaczenia:)Smacznego!







                 
               

2 komentarze:

  1. Bardzo smacznie:)
    Sezon na szparagi właśnie się otwiera, cieszę się!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za wizytę,toż to zaszczyt dla mnie nie mały:)

    OdpowiedzUsuń