Dziś miałam szczęście odwiedzić pewien ogródek. Ogródek wydawałoby się wielkości dłoni, bo tak właśnie wygląda z mojego okna. Fraszka. A jednak to jedno z piękniejszych miejsc w jakich byłam...
Jestem wypełniona jego zapachem po brzegi. Zapachem konwalii.
Jestem wypełniona jego zapachem po brzegi. Zapachem konwalii.
Powietrze po wiosennej burzy nabrzmiałe zapachem kwiatów. Uśmiecham się do siebie. Maj...
Obiad więc lekki i kolorowy.
Pieczeń z piersi kurczaka
2 piersi z kurczaka
marchewka
4 szparagi
1/2 cukini
musztarda
dżem pomarańczowy
tymianek
sól
Piersi myjemy, osuszamy, rozcinamy, solimy i układamy tak aby powstał prostokąt. Marchewkę i cukinię obieramy i kroimy w słupki, szparagom odcinamy twarde końce. Do miseczki nakładamy łyżkę stołową musztardy i dżemu (ja dodałam pomarańczowy) i mieszamy. Taką glazurą smarujemy mięso, następnie na środek wzdłuż długiego boku układamy warzywa. Zawijamy delikatnie i związujemy pieczeń nicią. Na wierzch smarujemy resztą glazury i obsypujemy tymiankiem. Wkładamy do lodówki na 2 godziny. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 35 minut.
Sałatka majowa
1cukinia
1 kabaczek
garść zielonego groszku w strączkach
1/2 garści zielonego groszku
1/2 garści bobu
szczypiorek
pomidorki koktailowe
oliwa z oliwek
sól, pieprz
Cukinię i kabaczek pokroić w słupki. Razem z groszkiem i bobem gotować na parze 3 minuty tak aby były wciąż chrupiące. Pomidorki i szczypiorek pokroić. Wymieszać wszystkie warzywa z odrobiną oliwy.
a na deser...tort z wietrzyka w księżycowym blasku :)*
Konwalie pachną obłędnie, aż by się chciało je zjeść :)
* fragmenty z wiersza J.Tuwima "Spóżniony słowik"
Konwalie uwielbiam ! :)
OdpowiedzUsuńNo a obiadek - zaburczało mi w brzuchu ;)
Dziękuję i pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńale tutaj piknie!
OdpowiedzUsuńPani Lodzia :)
oj tam,oj tam pani Lodziu pod Giewontem pikniej :)
OdpowiedzUsuń